L'HOME ORQUESTRA amb Peyu
Seg.
Min.
Hores
Dies
Proper espectacle:
5
Dijous

Història del Teatre


El nou teatre està situat al mateix lloc on l’empresa Grober va construir-hi el primer edifici a finals de la primera meitat del segle XX. A finals dels anys setanta l’Ajuntament va comprar tot l’immoble. Durant molts anys l’Associació Cultural Alba Bescanonina va tenir cura de la seva gestió. L’estat de l’edifici i dels locals adjunts es degradava fins al punt que les reparacions puntuals que s’hi feien no eren suficients i calia emprendre una actuació integral sobre l’espai ocupat pel teatre i els locals socials. Però no es podia plantejar la seva remodelació fins a poder disposar d’un espai alternatiu per dur-hi a terme les activitats culturals. Això va començar a ser possible a partir de l’any 2007, quan vàrem inaugurar el Local Polivalent. Però també ens era imprescindible obtenir subvencions per al seu finançament, ja que érem conscients que seria una obra important. Vèiem clar que una remodelació d’aquest espai s’havia de fer amb previsió de futur, no podia ser una obra per a quatre dies. Pensem que des de la construcció fins a la remodelació d’ara ja han passat uns 60 anys.


Les obres a fer es van dissenyar amb uns principis clars: calia conservar els elements que donessin testimoni de la història del teatre a Bescanó i a la vegada resoldre una intervenció integral que produís com a resultat un espai capaç d’albergar tot tipus de representacions i amb solucions tècniques d’última generació. Efectivament, des del carrer Major podem contemplar la imatge antiga de la façana i molt especial la seva porta que es convertida en el símbol del nou Teatre. I si entrem al local podrem veure com la boca escènica també s’ha conservat amb el seu format original, encara que la caixa escènica s’hagi hagut d’ampliar per adaptar-la a les necessitats tècniques actuals.


Però a la història no està renyida amb els imperatius tècnics actuals, per això hi podeu veure un nou vestíbul d’accés i control, mentre que l’antic edifici vestíbul allotja ara el bar-foyer, els lavabos, l’amfiteatre amb 93 butaques, el despatx de driecció i una àmplia terrassa exterior. La platea està dotada amb 260 butaques, sostre tècnic i una cabina de control de so i llum al fons. Aquest espai està dimensionat per als requeriments d’aforament que necessita Bescanó. La caixa escènica disposa de dues galeries perimetrals per facilitar la mobilitat dels actors, estarà il•luminada per 54 projectors alimentats per 12 línies elèctriques situades al pont frontal, i per 78 línies ubicades dins de la caixa. 10 motors de tramoia mouran barres electrificades, decorats, pantalla ciclorama i telons amb un taló tallafocs. Té una superfície útil aproximada de 125 m2.


Des del carrer de Dalt s’accedeix a l’edifici de serveis amb planta baixa i dos pisos. Aquesta serà l’entrada principal dels actors i actrius els dies de representació i per les persones que hagin d’utilitzar la sala d’assajos. A la planta baixa hi trobarem un vestíbul independent, un camerino adaptat, un espai d’espera per a actors abans de sortir a escena, el moll de descàrrega per a camions, un magatzem per a l’escenari i sales tècniques d’il•luminació i àudio. I a les plantes superior, camerinos d’homes i de dones, un altre espai per a actors, una àmplia sala d’assajos i accés a les galeries i pinta superior de la caixa escènica. La caixa escènica té una alçada sota pinta de 13,50 metres. Tots aquests elements ens permetran no solament donar espai als nostres grups teatrals, sinó també a altres mostres artístiques com dansa, música i cinema. Hi podran actuar els nostres actors i actrius novells, però també hi podrem veure valors consagrats de les nostres arts escèniques. Ens hem proposat una programació pròpia de qualitat, però també volem impulsar i potenciar, juntament amb els altres teatres propers, els grups de teatre amateur.


Avui podem contemplar i utilitzar aquest espais gràcies a l’obtenció de diverses subvencions provinents de:

  • La Generalitat de Catalunya (el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, amb 737.415€ i el Departament de Política Territorial i Obres Públiques, amb 180.000€)
  • La Diputació de Girona, amb 269.525€
  • La resta, 1.424.863€, els ha aportat l’Ajuntament. Menys del que hauríem aportat si haguéssim fet una restauració més senzilla.


Totes aquestes aportacions ens han permès executar un pressupost total de 2.611.803€. Estem segurs que aquest nou complex complirà els seus objectius de portar encara més manifestacions culturals i artístiques de qualitat a Bescanó, d’aglutinar els nostres artistes locals i el nostre públic a redós d’un espai ben digne i que ens ajudarà a fer i tenir sentiment de poble.

Teatre de Bescanó Història Teatre de Bescanó Història Teatre de Bescanó Història Teatre de Bescanó Història Teatre de Bescanó Història

Fes-te amic del teatre


i gaudeix dels avantatges


que et proporcionem

Subscriu-t'hi

Contacte

Carrer Major, 27 Bescanó
972 44 00 05
teatre@bescano.cat
Regidoria Cultura Ajuntament de Bescanó
Aplicacions Audiovisuals BTM Sound
Asimètric Produccions Softweb Girona

Vols estar informat?

Subscriu-te al nostre newsletter per assabentar-te de tota la programació,notícies i ofertes especials.


Tots els drets reservats ©Teatre de Bescanó 2014 | Programació Web: SoftWeb Girona | Disseny: aeiou.cat